Z/S Gundegas

Pīlādžu ogas kā veselības uzlabotāji ir pazīstami jau senos laikos, jo ogas viegli var žāvēt, bet sula labi glabājas pat bez moderniem konservantiem. Rūgtās vielas pīlādžos ievērojami samazinās pēc salnām vai ogas sasaldējot, bet jaunām šķirnēm rūgtās vielas ir ļoti maz, piemēram, „Moravijas” šķirnē.


Pīlādžu ogas satur ļoti daudz P-aktīvo vielu, C,K vitamīnu, A vitamīna provitamīnu. No ogās esošām vielām organisms veido arītaukos šķīstošos vitamīnus (B1,|B2,PP,E,K) No organiskām skābēm pīlādžos ir ābolskābe, dzintarskābe, citronskābe, sorbīnskābe, kā arī dažādas aminoskābes. Ogās ir arī dažādas ēteriskās eļļas, daudz pektīna, miecvielas un rūktās vielas, dažādi flavonoidi (izokvercitns, kvercitins, spireozids, rutins, peratins), glikozīdu karasorbuzids, sorbita spirts, sorbozes cukurs un mikroelementi (satur pat 1/4 daļu no Zemes elementiem!). Cukuru ogās nav daudz, bet ir vairāki to veidi – glikoze, fruktoze, saharoze. Iegūstot sulu, organiskās skābes daļu no pievienotā biešu cukura - saharozes pārvērš augļu cukurā – fruktozē.

 

Built with Berta.me